Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά σχέδια στο χώρο της Υγείας

Το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά την αλλαγή χαρακτήρα 9 νοσοκομείων και την “κινητικότητα” στο προσωπικό δεν αποτελούν παρά ένα ακόμα βήμα στην πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και του μπαράζ απολύσεων στο Δημόσιο.

Στις σημερινές συνθήκες φτώχειας που έχουν υποβάλλει τον ελληνικό λαό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, η κοινωνική ανάγκη για δημόσια περίθαλψη είναι σαφέστατα μεγαλύτερη. Είναι προφανές ότι δεν περισσεύει καμιά δομή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης ούτε υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Το σχέδιο που παρουσιάζεται αδυνατεί να εξηγήσει πώς θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης με λιγότερες μονάδες και λιγότερο προσωπικό, ενώ τα ελλείμματα είναι ήδη μεγάλα. Και κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, αφού δεν δημιουργεί σε κανέναν την ψευδαίσθηση ότι στοχεύει στην αναβάθμιση του συστήματος Υγείας. Διακηρυγμένος στόχος είναι η συμμόρφωση με την πολιτική των απολύσεων και του μικρότερου κοινωνικού κράτους. Λογική συνεπαγωγή αυτών είναι η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού συστήματος υγείας, η αύξηση της ανεργίας και της ανασφάλειας, η συρρίκνωση μισθών και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Στόχους που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση.

Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, όπου οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής είναι δυσμενέστερες, η ανάγκη για περίθαλψη και ύπαρξη κοινωνικών υπηρεσιών είναι ανάλογα μεγαλύτερη.

Δεδομένης της ήδη μεγάλης επιβάρυνσης του Αττικού Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου της Νίκαιας, αλλά και της υποβάθμισης των μονάδων ΕΟΠΠΥ της Δυτικής Αθήνας, η επιλογή υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρα (Λοιμωδών), θα έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες στην υγειονομική κάλυψη της περιοχής.

Έχουμε αντιληφθεί εδώ και καιρό το σαφέστατο σχέδιο απαξίωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου, που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο. Οι αναφορές περί αξιοποίησης του χώρου πρασίνου στον οποίο στεγάζεται μόνο ως τυχαίες δεν μπορεί να εκληφθούν.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ενημερώσει έγκαιρα τους εργαζόμενους, τους συλλογικούς φορείς της περιοχής και τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας για τη συγκεκριμένη μεθόδευση. Έχουμε κάνει σειρά ενεργειών σε όλα τα θεσμικά επίπεδα (Εθνικό και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια) για την ανάσχεσή της, αλλά και έχουμε διαρκή συμμετοχή και στήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των πολιτών της περιοχής.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την αλλαγή χαρακτήρα του Νοσοκομείου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν αλλάζει την ουσία της σταδιακά ακολουθούμενης πολιτικής απαξίωσης – υποβάθμισης – κατάργησης. Αντίθετα, επιταχύνει αυτές τις μεθοδεύσεις.

Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, το Νοσοκομείο , παύει να είναι Νοσοκομείο. Δεν θα έχει κλινικές (πλην μιας), αλλά ούτε και εφημερίες. Δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την πολύτιμη μονάδα τεχνητού νεφρού (ελλείψει χειρουργικού τομέα). Δεν θα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υγειονομικές του υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής και ειδικά σε κατηγορίες με μεγάλη ανάγκη και αδυναμία πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη (άποροι, ανασφάλιστοι, τσιγγάνοι κ.α.), αφού θα έχει πολύ λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια, ειδικότητες και προσωπικό. Θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τα ήδη επιβαρυμένα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Θα αφήσει ακάλυπτη από εφημερία όλη την περιοχή κάθε τέταρτη μέρα, αφού το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο θα είναι το Θριάσιο στην Ελευσίνα. Τέλος, θα αποτελέσει την αφορμή για απόλυση του “πλεονάζοντος” προσωπικού.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας για διατήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου. Για αξιοποίηση του χώρου και ανάδειξή του σε Υγειονομικό Πάρκο, το οποίο θα μπορεί να στεγάζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, τα ήδη σημαντικά εργαστήρια που έχει το Νοσοκομείο και εξυπηρετούν ευρύτερες μονάδες, την αναβαθμισμένη μονάδα τεχνητού νεφρού, αλλά και άλλες υπηρεσίες.

Θα διεκδικήσουμε αυτή την πρόταση που θα βελτιώσει σημαντικά την υγειονομική κάλυψη της Δυτικής Αθήνας σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι δεν αποτελεί ανέξοδη ρητορεία, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής Υγείας που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Σήμερα όμως προέχει η αντίσταση και ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου και καλούμε σε ευρύτερη κινητοποίηση των συλλογικών φορέων και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

Αναδεικνύουμε ιδιαίτερα τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μέγιστο αυτό θέμα της περιοχής. Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Αγ. Βαρβάρας, του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου να μην μείνουν στα λόγια, αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα για την διάσωση του “Λοιμωδών”. Επισημαίνουμε ότι η πιθανή εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου και η επακολουθούμενη απώλεια του Νοσοκομείου, θα αποτελέσει εξ' αντικειμένου πολιτική ήττα των διοικήσεων των Δήμων, αλλά και αδυναμία έως αδιαφορία υπεράσπισης των επιτακτικών αναγκών των πολιτών της περιοχής μας. Θα στηρίξουμε ενεργά τις πρωτοβουλίες Δημάρχων που θα υπερασπίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Θα αναδείξουμε αντίθετα την αδυναμία, την αδιαφορία, αλλά και την πολιτική υποτέλεια των ολιγωρούντων Δημάρχων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα” είναι βασικό στοιχείο της υγειονομικής κάλυψης της περιοχής. Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία υποβάθμιση ή ακόμα και κλείσιμο του Νοσοκομείου, καμία εκποίηση του χώρου πρασίνου που το στεγάζει. Αντίθετα θα αγωνιστούν για την διαφύλαξη του χαρακτήρα και του ρόλου του, για την αναβάθμισή του και για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής διάλυσης του συστήματος Δημόσιας Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου