Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του Τσίπρα στο Spiegel

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τονίζει ότι η πολιτική λιτότητας οδηγεί σε πλήρη καταστροφή την ελληνική οικονομία. ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρηθεί στο ευρώ» επεσήμανε.

Ταυτόχρονα επανέλαβε την άποψη πως ενδεχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης λιτότητας, θα έθετε σε κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη.
«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σπάσει επιτέλους η επιβολή της λιτότητας», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας ενώ αναλύει τη θέση του για μια πολιτική η οποία, όπως λέει, «δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέπει και πάλι την ανάπτυξη».
Τονίζει πως «αν η πολιτική λιτότητας δεν αλλάξει, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και αυτό πράγματι θα ήταν ένας κίνδυνος για το ευρώ», ενώ σημειώνει το γεγονός ότι «τα οικονομικά συστήματα των χωρών είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε δεν μπορεί κανείς να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά»: «Αν συνεχίσουμε να πιεζόμαστε και να εκβιαζόμαστε με ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει τόσο εμφανώς αποτύχει, τότε η Ελλάδα, πράγματι σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της. Τότε θα υπάρξει στάση πληρωμών, στην οποία θα έχουμε υποχρεωθεί και αυτό θα γίνει επικίνδυνο, όχι μόνο για τη Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», συνεχίζει.
Στην θέση που μετέφεραν οι δημοσιογράφοι του άρθρου πως ο κ. Τσίπρας υπόσχεται το ακατόρθωτο, «να κρατήσει το ευρώ, αλλά να ακυρώσει τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους», ο ίδιος αρνείται ότι υπάρχει σε αυτό αντίφαση και τονίζει: «Απλώς δεν θέλουμε να πηγαίνουν τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Το γεγονός ότι υπάρχει η οικονομική βοήθεια, είναι αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτό είναι καλό. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Κυρίως για επενδύσεις, από τις οποίες μπορεί να προέλθει ευημερία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε, πράγματι, να αποπληρώσουμε το χρέος μας». Αναγνωρίζει την ευθύνη της Ελλάδας για την σημερινή κατάσταση, αφού, όπως επισημαίνει «έχουμε αποδεχτεί πολικούς, οι οποίοι κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας και δημιούργησαν διεφθαρμένο κράτος, εκλέξαμε αυτούς οι οποίοι οχύρωσαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι όχι μόνο επιτρέπουν την φοροδιαφυγή, αλλά και την προωθούν», αλλά αναδεικνύει και την ευθύνη «αυτό να το αλλάξουμε».
Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού ζητούν ακόμη από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί κάποια μέλη του υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως πρόκειται για μειοψηφία και ότι για τα συγκεκριμένα θέματα, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε κάθε κόμμα υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις, απόψεις. Κάνεις ψηφοφορία και αποφασίζεις. Εξάλλου αυτή η μειοψηφία σε μας δεν είναι υπέρ εξόδου από το ευρώ, αλλά θέλει μόνο να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και τότε να επιβιώσει,π.χ. με τη βοήθεια ενός άλλου νομίσματος, εάν άλλοι θα έχουν καταστρέψει τελείως την δική μας οικονομία». Σημειώνει δε ότι αναφέρεται στην περίπτωση που «η οικονομική μας βάση καταστραφεί τελείως και για αυτήν την καταστροφή δεν ευθύνονται οι αποφάσεις μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, π.χ. [οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου της Γερμανίας] Άγγελας Μέρκελ».
Σε σχετική ερώτηση για το αν θεωρεί τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας σύμμαχο στον αγώνα εναντίον της επιβολής λιτότητας από την γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θεωρεί τον κ. Ολάντ «φορέα ελπίδας», καθώς, όπως επισημαίνει, «ακούγονται και συζητούνται τώρα πάλι ιδέες και επιχειρήματα που ως τώρα δεν έβρισκαν ευήκοα ώτα», όπως αυτές για πιο ισχυρό ρόλο της ΕΚΤ ή για την έκδοση ευρωομολόγων.
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει δηλώσεις του «μέντορά» του, σύμφωνα με το περιοδικό, όπως τον χαρακτηρίζει το περιοδικό, Αλέκου Αλαβάνου, που είχε καλέσει τον κ.Τσίπρα να είναι ειλικρινής με τους πολίτες. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανάντησε πως ο κ. Αλαβάνος «έφυγε πριν από λίγα χρόνια από το κόμμα διότι δεν συμμερίζεται την πεποίθησή μας ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη» και χαρακτηρίζει «αστείο» το να πρέπει να δικαιολογηθεί «για το ότι εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές ώστε να υλοποιήσει την πολιτική του, ο επικεφαλής του κόμματος επεσήμανε πως έναν συνασπισμό της Αριστεράς και δηλώνει: «Θα κάνουμε το παν ώστε αυτή τη φορά η αριθμητική να είναι με το μέρος μας».

 πηγή: www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου